Akne

Akne är mycket vanligt och ofarligt, men det kan ändå vara besvärligt. Här är några tips på produkter från MARIA ÅKERBERG som hjälper dig underlätta och förbättra ditt hudtillstånd.

1. Rengöring

Foaming Wash Clearing är mild men rengör effektivt, utan att torka ut huden.

2. Ansiktsvatten

Lemon Freshener hjälper huden att återställa pH-värdet.

3. Ansiktspeeling

AHA & Jojoba Peeling och Papaya Peeling. Obs! Var försiktig med hur du masserar in peelingen, så att du inte irriterar huden och/eller sprider inflammationen. Använd gärna Papaya Peeling som enbart enzympeeling och låt verka i lugn och ro på huden en stund.

4. Renande masker

Face Mask Clearing eller Face Mask Gentle används med fördel 1–2 gånger i veckan.

5. Vårdande återfuktare

Serum Clearing återfuktar på djupet samtidigt som den har en renande effekt i huden. Serum Antirouge innehåller hästkastanj som drar ihop och stärker blodkärlen, så att rodnader lugnas och dämpas på sikt. Serum C är speciellt bra vid ärrvävnad.

6. Ansiktscreme

Face Lotion Clearing återfuktar och hjälper huden att hålla sig ren, utan att torka ut.

7. Renande kur

Applicera ett tunt lager av AHA & Jojoba Peeling på rengjord hud. Ovanpå lägger du sedan en generös mängd Face Mask Clearing. Låt verka i cirka 20 minuter innan du sköljer av.

8. Kroppsrengöring

Body Scrub fungerar bra på utsatta områden såsom rygg, bål och överarmar. Komplettera gärna med Face Mask Clearing för att rengöra på djupet.

  Rosacea

  Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som inte beror på bakterier. Varför och hur sjukdomen uppkommer är däremot ännu oklart. Man misstänker att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen.

  Rosacea drabbar cirka 10% av den vuxna befolkningen. Sjukdomstillståndet är vanligast hos kvinnor mellan 30-40 år av nordisk härkomst.

  Sjukdomen utvecklas stegvis och symptomen kan vara flera, i kombination eller var för sig. Vanligast är att man upplever hetta i huden, bestående rodnad, känslig hud och ytliga blodkärl. Även små röda kvisslor kan uppstå och varfyllda ojämnheter vilket ofta gör att rosacea ofta förväxlas med akne eller seborroisk dermatit. Skillnaden är att vid rosacea saknas pormaskar, som är vanliga vid akne.

  Ett annat kännetecken är att rosacea utvecklas på ansiktets centrala delar, kinder, näsa, haka och panna medan akne kan vara spritt överallt.

  Obehandlad rosacea kan leda till tillståndet rhynophyma, grov och klumpig näsa som följd av att talgkörteltillväxten ökar kraftigt.

  Misstänker du att du har rosacea bör du kontakta hudläkare för att få diagnos. Om du då får mediciner (tetracykliner/antibiotika) mot detta så går det bra att kombinera med våra produkter.

  Det här bör du undvika

  Allt som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktshuden kan provocera fram en försämring av din rosacea. Exempel på saker som ökar blodkärlsgenomströmningen är starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier (även ibland vanliga hudcremer), alkohol och stress. Mjölk, socker och vitt mjöl rekommenderas också att undvika.

  Försämringsfaktorerna kan också helt saknas hos vissa patienter med rosacea. Dock bör man alltid vara försiktig med överdrivet solande, eftersom detta försämrar all rosacea.

  Hudvård

  Produkter från MARIA ÅKERBERG har ett milt och naturligt innehåll, vilket lämpar sig väl att använda om man har rosacea.

  Glöm inte att rosacea är ett hudtillstånd och inte en hudtyp. Rosacea drabbar olika hudtyper och du bör därför alltid ta hänsyn till vilken hudtyp du har i grunden när du väljer hudvård.

  Olive Cleansing är en rengöringscreme med Olivolja för torr, känslig och mogen hud.

  Serum Antirouge verkar lugnande och stärkande på kärl.

  Face Protection är en ansiktscreme som lindrar och dämpar rödflammig hud. Passar både torr och känslig hud.

  I torr, bitande kyla är Face Balm att rekommendera för att skydda maximalt.

  Vill du behandla med en ansiktsmask så är Face Mask Clearing att föredra.

  Renande kuren, At Home Treatment Clearing, rekommenderas vid utbrott av rosacea.

  Rådgivning

  Produkter från MARIA ÅKERBERG innehåller endast naturliga råvaror som samarbetar med huden istället för att motverka den. De naturliga ingredienserna tas lätt upp av huden och påverkar underliggande vävnad. MARIA ÅKERBERG strävar efter att stärka huden på ett långsiktigt och naturligt sätt istället för att bara underlätta problemen för stunden.

  Mer specifika råd kring vilka produkter du bör använda får du i samband med en hudvårdskonsultation som du bokar här. Vi har utbildning i hudsjukdomar samt i MÅ´s Deepskin Organics och kan därmed avgöra vilka av våra produkter som passar bäst för dig och din hud.

  När ska man inte använda produkter från MARIA ÅKERBERG?

  Om du är allergisk mot någon råvara som ingår.

  Alla ansiktsprodukter från MARIA ÅKERBERG fungerar utmärkt att använda vid rosacea - förutom de mest aktiva produkterna (Face Lotion Supplement, Night Balm, Royal Facial Oil Supplement och Foaming Wash Clearing).

  Det är mycket viktigt att du följer de råd som din hudterapeut ger dig för att uppnå bästa möjliga resultat. Hör av dig till din återförsäljare om du har frågor.


   Perioral dermatit

   Perioral dermatit är det latinska namnet på en hudinflammation kring munnen. Denna inflammation kan i ovanliga fall även yttra sig kring ögonen. Åkomman kan kvarstå i månader och ibland i flera år.

   Perioral dermatit drabbar oftast kvinnor mellan 20-30 år och är en hudåkomma som är besläktad med rosacea. Vanligtvis finns ingen direkt orsak men man har däremot hittat samband mellan perioral dermatit och överdrivet tvättande samt användning av starka hudvårdsprodukter.

   Symptom

   Perioral dermatit börjar med röda fläckar kring munnen, en bit ned på hakan och ut på kinderna. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Dessa fläckar blir sedan till små knottror och små varblåsor bildas i porerna. En kliande och brännande känsla kan uppstå av utslagen. Huden kan också lätt fjälla.

   Typiskt för perioral dermatit är att man har ett område närmast läpparna som inte är påverkat.

   Om du har knottror som inte läker ut finns risken att du har perioral dermatit. Vid misstanke bör du kontakta en hudläkare snarast för att få diagnos.

   Det här bör du undvika

   – Solning – Parfymerade hudvårdsprodukter – Överdriven rengöring av huden – Riklig användning av smink – Skrapande och klämmande fingrar – Grov peeling

   Undviker du ovanstående kommer huden att förbättras. I början är det vanligt att man upplever en försämring, men kom då ihåg att det är övergående och att symptomen kommer att bli mildare inom några veckor.

   Hudvård

   Vid perioral dermatit ska man undvika starka hudvårdsprodukter för att inte försämra tillståndet. Hudvården från MARIA ÅKERBERG är mild och kan därför mycket väl användas i samband med perioral dermatit.

   MARIA ÅKERBERG innehåller endast naturliga råvaror som samarbetar med huden istället för att motverka den. De naturliga ingredienserna tas enkelt upp av huden och påverkar underliggande vävnad. MARIA ÅKERBERG strävar efter att stärka huden på ett långsiktigt och naturligt sätt istället för att bara underlätta problemen för stunden.

   Rekommenderade produkter

   Anpassa din dagliga hudvårdsrutin efter din hudtyp och välj passande rengöring, ansiktsvatten och creme.

   Förutom rengöring, ansiktsvatten och creme kan du använda en mild peeling såsom AHA & Jojoba Peeling en gång per vecka och sedan Face Mask Clearing varje natt. Tänk på att inte skrubba huden för grovt utan använda produkterna mjukt och försiktigt.

   Huden behöver ibland ytterligare skydd, då passar Cold Pressed Jojoba Oil perfekt. Oljan används efter rengöring.

   Mer specifika råd kring vilka produkter du bör använda får du i samband med en hudvårdskonsultation som du bokar här. Vi har utbildning i hudsjukdomar samt i MÅ´s koncept Deepskin Organics och kan därmed avgöra vilka av våra produkter som passar bäst för dig och din hud.

   När ska man inte använda produkter från MARIA ÅKERBERG?

   Om du är allergisk mot någon råvara som ingår.

   Det är mycket viktigt att du följer de råd som din hudterapeut ger dig för att uppnå bästa möjliga resultat. Hör av dig till din återförsäljare om du har frågor.

    Psoriasis

    Namnet på denna kroniska sjukdom kommer från grekiskans psora, som betyder skorv, klåda eller utslag.

    Psoriasis är en omfattande sjukdom som inte bara manifesterar sig på huden. Den är vad man kallar en systemsjukdom. Det innebär att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, tarmbesvär, ögonsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar.

    På huden visar den sig genom en överproduktion av hudceller som bildar fjällande, rodnande fläckar. Den kan uppstå var som helst på kroppen och skovens variation i utbredning på kroppen och intensitet är väldigt individuell.

    Detta är en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige, cirka 300 000 personer lever med psoriasis.

    Psoriasis är svår att diagnostisera då det inte finns någon specifik metod för att applicera diagnos. Det vanligaste vid misstänkt psoriasis är att hudläkare följer upp patienten under en längre period. Misstänker du att du har psoriasis bör du uppsöka läkare för rådgivning.

    Behandling

    Det existerar ingen behandling som kan bota psoriasis då man heller inte känner till orsaken till dess uppkomst. Misstänkta orsaker är ärftlighet och infektioner. Psoriasis går enbart att lindra, ej bota.

    Hudvård från MARIA ÅKERBERG lämpar sig väl att använda för att stärka huden. Produkterna håller också huden smidig, mjuk och återfuktad för att förhindra att sår uppstår vid skov.

    MARIA ÅKERBERG innehåller endast naturliga råvaror som samarbetar med huden istället för att motarbeta dess naturliga funktioner. De naturliga ingredienserna tas enkelt upp av huden och påverkar underliggande vävnad. MARIA ÅKERBERG strävar efter att stärka huden på ett långsiktigt och naturligt sätt istället för att bara underlätta problemen för stunden.

    Till ansiktet

    Använd hudvård efter din hudtyp. Ta för vana att använda en peeling 1-2 gånger i veckan, exempelvis AHA & Jojoba Peeling och följ upp med Face Mask Moist för att ge näring. Håll sedan huden mjuk och återfuktad med en ansiktsolja anpassad efter hudtyp samt passande creme. Vår ögoncreme, Eye Cream, lämpar sig väl på hela området kring ögat, även på ögonlock där psoriasis kan uppstå.

    För kroppen

    Skrubba kroppen 1-2 gånger i veckan, speciellt på utsatta områden. Salt Scrub Energy kan vara ett bra alternativ då saltet verkar desinficerande samtidigt som de olika oljorna återfuktar. Efter rengöring av kroppen, smörj med en kroppsolja som till exempel Royal Body Oil och ge fukt med Body Lotion. På så vis håller sig huden elastisk och mer motståndskraftig vid skov.

    Vid fuktig psoriasis

    I perioder kan utsatta områden kännas fuktiga och uppluckrade. Då ska endast Aloe Vera Barbadensis användas. Undvik oljor och cremer då dessa kan luckra upp huden mer och förvärra tillståndet.

    I hårbotten

    Använd Scalp Scrub Intensive 1-2 gånger i veckan efter hårtvätt med våra milda Hair & Body Shampoo. Scalp Scrub Intensive innehåller AHA-syra av sockerbetor som tar bort döda hudceller i hårbotten och löser upp beläggningar. Vid skov ska du se till att hålla huden extra mjuk genom att göra en inpackning över natten. Använd då Body Balm White Chocolate i hårbotten och tvätta ur dagen efter. Tillsätt sedan Scalp Treatment Rosemary i handdukstorrt hår och låt sitta i till nästa hårtvätt.

    Rådgivning

    Mer specifika råd kring vilka produkter du bör använda får du i samband med en personlig hudvårdrådgivning som du kan boka här. Jag har utbildning i hudsjukdomar samt vårt koncept Deepskin Organics och kan därmed avgöra vilka av våra produkter som passar bäst för dig och din hud.

    När ska man inte använda produkter från MARIA ÅKERBERG?

    Om du är allergisk mot någon råvara som ingår.

    Det är mycket viktigt att du följer de råd som din hudterapeut ger dig för att uppnå bästa möjliga resultat. Hör av dig till din återförsäljare om du har frågor.

     Atopiskt eksem

     Atopiskt eksem är en icke smittsam sjukdom som yttrar sig som en inflammation i överhuden. Inflammationen visar sig oftast som klåda, torrhet, blåsbildning, fjällning, svullnad och ibland även blödning. Denna hudåkomma är vanligast i ansikte, hårbotten, nacke, armveck, knäveck och baktill. Atopiskt eksem är vad man i folkmun kallar blöjeksem. Man misstänker att det är genetiskt betingat, alltså att det går i arv. Kopplat till atopiskt eksem ser man även ett tydligt mönster av att personen som är drabbad även är allergiker/astmatiker. Misstänker du att du lider av eksem bör du kontakta läkare för att få diagnos.

     Detta kan försämra dina eksem

     – Torrhet i huden som ger klåda (ofta vid kyla) – Uttorkande dusch och bad – Svettning som utlöser klåda – Lösningsmedel i till exempel bassänger (klor) – Allmänna sjukdomar och infektioner som påverkar hudens tillstånd – Psykisk stress

     Sju snabba tips

     1. Den torra huden skall hållas lagom fuktig med bland annat olja, balm och creme.

     2. Barn som får besvär med sina eksem när de badar kan behöva smörjas in med olja eller balm före bad.

     3. Bad är skonsammare än dusch då det mjukar upp huden och döda hudceller lossnar så att fukt kan tränga djupare in i huden.

     4. Tvätta alltid nya kläder och använd främst bomullskläder.

     5. Beroende på kroppsdel går det bra att smörja med olika produkter.

     6. Smörj morgon och kväll – variera produkterna.Välj till exempel mer fuktbaserat (lotion/creme) på morgonen och mer fettbaserat (balm/olja) till kvällen.

     7. Tänk på hudvård som med mat: kroppen mår bäst av variation.

     Om eksemet är fuktigt

     Då huden har sämre barriäregenskaper kan det bildas eksem. Ibland blir dessa eksem fuktiga. De behöver torkas ihop och där rekommenderar vi vår Aloe Vera Barbadensis enbart. Produkten går bra att använda till hela kroppen. Undvik andra cremer och lotioner som kan göra huden än mer fuktig.

     Om eksemet är torrt

     Eye Cream – ansikte

     Face Protection – ansikte

     Cold Pressed Jojoba Oil – ansikte och kropp

     Body Lotion – kropp

     Shea Balm – ansikte, kropp och händer

     Hand Cream – händer

     Massage

     Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror som bygger upp hudbarriären. Undvik massageoljor med ensidigt innehåll (exempelvis endast olivolja eller rapsolja) och massageoljor med höga halter av eteriska oljor och massageoljor med kolofonium (barrträd såsom En och Cypress).

     Peeling

     Vår Salt Scrub Energy skrubbar bort döda hudceller samtidigt som huden stimuleras, vilket resulterar i att den lättare kan ta upp fukt.

     Varje kväll

     Smörj in händerna med Hand Cream och sedan Shea Balm direkt ovanpå, båda med 100% naturliga ingredienser men med lågt innehåll av eteriska oljor. Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror som bygger upp hudbarriären. Använd bomullsvantar.

     Ansiktsbehandling

     Du kan med fördel gå till någon av våra återförsäljare och få en ansiktsbehandling. De vet vilka produkter som passar olika hudtyper och har gått vår utbildning i hudsjukdomar. De kan hjälpa till att välja ut rätt produkter för just dig.

     När ska man inte använda MARIA ÅKERBERG?

     Om du är allergisk mot någon råvara som ingår.

     Det är mycket viktigt att du följer de råd som din hudterapeut ger dig för att uppnå bästa möjliga resultat. Hör av dig till din återförsäljare om du har frågor.

     Seborroiskt eksem

     Seborroiskt eksem är ett hudtillstånd som ofta även kallas mjälleksem. Det yttrar sig vanligtvis i hårbotten men också på ansikte och kropp genom klåda, rodnad och fet fjällning.

     Det är en form av svamp som ofta uppkommer där det finns mycket talgkörtlar (såsom hårbotten, över bröstbenet, i armhålor och ljumskar)

     Orsaken sägs vara ärftlig.

     Små barn kan få en typ av mjälleksem som kallas för skorv. Skorv ser ut som feta lite gulaktiga fjäll i hårbotten och i ögonbrynen.

     Detta kan försämra dina eksem

     • Torrhet i huden som ger klåda (ofta vid kyla)
     • Uttorkande tvål
     • Stress
     • Tajt åtsittande kläder eller mössor
     • Starka hudvårdsprodukter


     Lindra med naturlig hudvård

     Hudvård från Maria Åkerberg lämpar sig väl att använda för att stärka huden och lindra besvären. Produkterna håller huden smidig, mjuk och återfuktad för att förhindra att sår uppstår vid skov.

     En daglig hudvårdsrutin med produkter utvalda för dig skapar goda förutsättningar för att stärka och ta hand om huden - oavsett om du har ett hudtillstånd som behandlas med läkemedel eller ej.

     Produkterna innehåller endast naturliga råvaror som samarbetar med huden istället för att motarbeta dess naturliga funktioner. De naturliga ingredienserna tas enkelt upp av huden och påverkar underliggande vävnad. Vi strävar efter att stärka huden på ett långsiktigt och naturligt sätt istället för att bara underlätta problemen för stunden.

     Rekommenderade produkter

     Ansikte- Rengöring, ansiktsvatten och creme efter hudtyp. Om du inte vet din hudtyp så bokar du en hudvårdsrådgivning i salongen här.

     Komplettera med cold pressed jojoba oil under dagcremen.

     Använd även den på drabbade ansiktsområden under natten.

     Kropp- Peela huden 2 ggr/v med body scrub eller salt scrub white chocolate.

     Vårda huden med cold pressed jojoba oil, body lotion och shea balm. Använd dessa produkter dagligen för att hålla huden i gott skick.

     Keratosis pilaris

     Keratosis pilaris är en hudåkomma som består av små knottror som vanligast uppstår på utsidan av överarmar och lår. Det kan även uppstå på andra ställen på kroppen som tex. kinder. Det uppstår oftast under barn och ungdomsåren och tros vara ärftligt.

     Keratosis pilaris är en slags förhorningsrubbning som varken ger klåda, smärta eller är smittsam. Orsaken tros vara en överproduktion av keratin som blockerar hårsäckarna och leder till att små plitor bildas på huden.

     Lindra med naturlig hudvård

     Hudvård från Maria Åkerberg lämpar sig väl att använda för att stärka huden och lindra besvären. Produkterna håller huden smidig, mjuk och återfuktad, vilket minskar knottrorna vid regelbunden användning.

     En daglig hudvårdsrutin med produkter utvalda för dig skapar goda förutsättningar för att stärka och ta hand om huden - oavsett om du har ett hudtillstånd som behandlas med läkemedel eller ej.

     Produkterna innehåller endast naturliga råvaror som samarbetar med huden istället för att motarbeta dess naturliga funktioner. De naturliga ingredienserna tas enkelt upp av huden och påverkar underliggande vävnad.

     Rekommenderade produkter

     Vid keratosis pilaris är det viktigt att hålla huden mjuk och återfuktad. Se därför till att smörja in ansiktet varje dag, speciellt efter dusch då huden är väldigt torr.

     Ansikte - Dagcreme anpassad efter din hudtyp. Alla dagcremer från Maria Åkerberg är återfuktande och går utmärkt att använda vid keratosis pilaris. Boka gärna en hudvårdsrådgivning i salongen här om du vill prova ut hudvård som passar dig.

     Till natten rekommenderar vi att du använder night cream som är en återfuktande creme som innehåller fermenterad mjölksyra som är milt peelande på huden.

     Några ggr/v passar det bra att peela huden för att rensa porerna. Använd då aha/jojobapeeling och återfukta huden efteråt.

     Kropp - Samma princip som till ansiktet, peela och återfukta 2-3 ggr/v

     Peela kroppen med aha/jojobapeeling eller body scrub. Vill du ha en lite kraftigare peeling kan du använda salt scrub energy eller salt scrub white chocolate. Dessa kan du även blanda ut med lite vatten för att få en mildare peeling.

     Återfukta kroppen dagligen. Använd gärna Body Lotion eller Foot Cream som båda innehåller fermenterad mjölksyra.

     Detta bör du undvika

     Starka rengöringsmedel och tvålar då de tenderar att göra huden torr och stram vilket förvärrar problemet.

     Kraftig exfoliering av huden - Peela huden för att rensa porerna men se till att endast använda peelingar som är skonsamma för huden. För grov peeling irriterar huden och förvärrar besvären.

     Kyla och väldigt varma duschar eller bad - Stora temperaturförändringar kan förvärra tillståndet. Undvik därför väldigt varma eller kalla bad. En mildare temperatur är bättre för en hud med keratosis pilaris.