Atopiskt eksem


Atopiskt eksem är en icke smittsam sjukdom som yttrar sig som en inflammation i överhuden. Inflammationen visar sig oftast som klåda, torrhet, blåsbildning, fjällning, svullnad och ibland även blödning. Denna hudåkomma är vanligast i ansikte, hårbotten, nacke, armveck, knäveck och baktill. Atopiskt eksem är vad man i folkmun kallar blöjeksem. Man misstänker att det är genetiskt betingat, alltså att det går i arv. Kopplat till atopiskt eksem ser man även ett tydligt mönster av att personen som är drabbad även är allergiker/astmatiker. Misstänker du att du lider av eksem bör du kontakta läkare för att få diagnos.

Detta kan försämra dina eksem

– Torrhet i huden som ger klåda (ofta vid kyla) – Uttorkande dusch och bad – Svettning som utlöser klåda – Lösningsmedel i till exempel bassänger (klor) – Allmänna sjukdomar och infektioner som påverkar hudens tillstånd – Psykisk stress

Sju snabba tips

1. Den torra huden skall hållas lagom fuktig med bland annat olja, balm och creme.

2. Barn som får besvär med sina eksem när de badar kan behöva smörjas in med olja eller balm före bad.

3. Bad är skonsammare än dusch då det mjukar upp huden och döda hudceller lossnar så att fukt kan tränga djupare in i huden.

4. Tvätta alltid nya kläder och använd främst bomullskläder.

5. Beroende på kroppsdel går det bra att smörja med olika produkter.

6. Smörj morgon och kväll – variera produkterna.Välj till exempel mer fuktbaserat (lotion/creme) på morgonen och mer fettbaserat (balm/olja) till kvällen.

7. Tänk på hudvård som med mat: kroppen mår bäst av variation.

Om eksemet är fuktigt

Då huden har sämre barriäregenskaper kan det bildas eksem. Ibland blir dessa eksem fuktiga. De behöver torkas ihop och där rekommenderar vi vår Aloe Vera Barbadensis enbart. Produkten går bra att använda till hela kroppen. Undvik andra cremer och lotioner som kan göra huden än mer fuktig.

Om eksemet är torrt

Eye Cream – ansikte

Face Protection – ansikte

Cold Pressed Jojoba Oil – ansikte och kropp

Body Lotion – kropp

Shea Balm – ansikte, kropp och händer

Hand Cream – händer

Massage

Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror som bygger upp hudbarriären. Undvik massageoljor med ensidigt innehåll (exempelvis endast olivolja eller rapsolja) och massageoljor med höga halter av eteriska oljor och massageoljor med kolofonium (barrträd såsom En och Cypress).

Peeling

Vår Salt Scrub Energy skrubbar bort döda hudceller samtidigt som huden stimuleras, vilket resulterar i att den lättare kan ta upp fukt.

Varje kväll

Smörj in händerna med Hand Cream och sedan Shea Balm direkt ovanpå, båda med 100% naturliga ingredienser men med lågt innehåll av eteriska oljor. Produkterna bör innehålla en blandning av olika vegetabiliska oljor så att huden får en variation av fettsyror som bygger upp hudbarriären. Använd bomullsvantar.

Ansiktsbehandling

Du kan med fördel gå till någon av våra återförsäljare och få en ansiktsbehandling. De vet vilka produkter som passar olika hudtyper och har gått vår utbildning i hudsjukdomar. De kan hjälpa till att välja ut rätt produkter för just dig.

När ska man inte använda MARIA ÅKERBERG?

Om du är allergisk mot någon råvara som ingår.

Det är mycket viktigt att du följer de råd som din hudterapeut ger dig för att uppnå bästa möjliga resultat.